ÍTÉLET MAGYARORSZÁGON c. film vetítése és beszélgetés

ÍTÉLET MAGYARORSZÁGON 

A romák ellen elkövetett gyilkosságsorozat és társadalmi összefüggései

(filmvetítés és beszélgetés 2014. november 20-án 12.00 órakor az MTA TK Kisebbségkutató Intézetben )

 

Tények és kérdések

2008 júliusa és 2009 augusztusa között Magyarország különböző településein kilenc, romák ellen elkövetett támadás során 16 lakóházat támadtak meg, 11 Molotov-koktélt használtak, 63 lövést adtak le fegyverekből, amely események során 55 személyt ért támadás, közülük 5 súlyosan megsérült, 6 ember meghalt. A támadássorozattal gyanúsított személyeket elfogták, bíróság elé állították, hosszas eljárás után, egyelőre első fokon, bűnösnek találták őket.

Évekkel az események után rengeteg nyitott kérdés maradt. Milyen helyet foglalnak el ezek az események a magyar társadalom életében? Egy elszigetelt, szélsőséges csoport próbálkozása a társadalmi béke megbontására? Van-e társadalmi beágyazottsága a cigányellenességnek Magyarországon? Miért pont a cigányok?

Az eseményeket követő tárgyalássorozatról dokumentumfilm készült. A film megtekintése után megpróbáljuk elemezni a felvetett kérdéseket, ezzel együtt a magyar társadalom állapotát és benne a romák helyzetét.

Az ügy

A vád szerint az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, majd 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak fegyverekkel és gyújtópalackokkal romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy, Nagycsécsen két ember halt meg, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát lőtték agyon, miközben ők a felgyújtott házukból menekültek. Kislétán egy 13 éves lányát egyedül nevelő asszonyt végeztek ki sörétes puskával éjjel az otthonában, álmában. Életveszélyesen meglőtt kislánya testébe másfél száz sörétszem fúródott.

A rendőrség sokáig hiába kereste az elkövetőket, és hosszú időn keresztül nem is kezelte etnikai indíttatású támadássorozatként az eseteket. A kislétai támadás után 100 millió forint nyomravezetői díjat tűztek ki. Két héttel később fogták el a négy feltételezett elkövetőt a rendőrök.

A romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi (K. Árpád, testvére, K. István, P. Zsolt és a vád szerint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. István) elsőfokú büntetőpere Budapesten, a Budapest Környéki Bíróságon zajlott le. A vád szerint az elkövetők rasszista indíttatásból hajtották végre cselekményeiket.

A film

Amikor nyilvánossá vált a romák elleni sorozatgyilkosságot tárgyaló per kezdő dátuma, Hajdú Eszter dokumentum-film rendező elhatározta, hogy az egész tárgyalás-sorozatot dokumentálja, emléket állítva ezzel az áldozatoknak. Akkor még arra lehetett számítani, hogy a teljes per 1 év alatt lezajlik, azonban két és fél éven keresztül tartott a tárgyalássorozat.

A 28 nemzetközi filmfesztiválon résztvevő, és 12 nemzetközi díjjal jutalmazott film készítése 2010 novemberében kezdődött, a forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án az ítélet kihirdetésével értek véget. A két és fél évig tartó per folyamán Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen, amely a tárgyalások minden napját dokumentálta. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy exkluzív, egyedülálló kordokumentációt készített egy egyedülálló ügyről. A per során az első néhány és az utolsó pár napon volt nagy nemzetközi és magyar médiaérdeklődés, a tárgyalási napok túlnyomó többségén azonban semmilyen sajtó sem vett részt.

 

A filmelőzetes (trailer) és a film Facebook oldala megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=BGDt6HRZYtk

https://www.facebook.com/JudgmentinHungary

A filmvetítés utáni beszélgetés részvevői:

Hajdú Eszter, rendező

Csonka Árpád, ügyvéd

Kerezsi Klára, OKRI

Fleck Zoltán, ELTE ÁJK

Kállai Ernő, MTA TK KI

Papp Z. Attila, MTA TK KI

 

A rendezvény nyilvános, de kérjük, részvételét jelezze a következő e-mail címen:

kisebbsegkutato@tk.mta.hu