A romakutatás és a roma valóság

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete tisztelettel meghívja

ROMAKUTATÁSOK A XXI. SZÁZADBAN

A Roma Kritikai Tanulmányok Kutatócsoport Műhelysorozata

A romakutatás és a roma valóság

RSVP: kisebbsegkutato@tk.mta.hu

 

2015. május 19., kedd, 10.30 óra

MTA TK Kisebbségkutató Intézet, TK Könyvtár Olvasóterem (1014 Budapest, Országház u. 30., III. em)

 

Frantz Fanon, Bell Hooks, Belinda Kazeem, Walter Mignolo, Peggy Piesche szövegei, valamint gondolataik a kapitalizmus jelen állásáról, a migrációról, rasszizmusról, osztályokról, genderről új szótárt teremtett a jelenlegi roma ábrázolással és reprezentációval kapcsolatos kutatásokban is. A Roma Kritikai Tanulmányok Kutatócsoport Műhelysorozatának negyedik workshopja arra a kérdésre igyekszik választ találni, hogy a kritikai teóriák paradigmaváltónak és progresszívnek tekintett nézetei és gyakorlatai vajon tényleg hatással lehetnek-e a roma emberek valóságára.

Előadóink a kritikai elméletek – azaz a feminista- és gender-tanulmányok, a poszt-koloniális elméletek, a dekolonialitás, a trauma-tanulmányok, a nacionalista és mediális diskurzusok és a romológia elkötelezett kutatói.

Meghívott előadók és beszélgetőpartnerek:

Beck Zoltán, irodalomtörténész

Bársony Katalin, dokumentumfilmes

A beszélgetést vezeti: Junghaus Tímea, művészettörténész

Számítunk részvételére!

 

Az előadókról

Bársony Katalin

Dokumentumfilmes és a budapesti központú Romédia Alapítvány igazgatója, amely filmekkel, közösségimédia-kampányokkal és más eszközökkel segíti elő a roma önreprezentációt. Bársony rendezte a Mundi Romani – A világ a romák szemével című, díjnyertes televíziós ismeretterjesztő sorozatot. A félórás műsort havonta sugározta a Duna Televízió 2007 és 2011 között. A 28 országban forgatott 42 epizód a saját hangjuk segítségével mutatja be az ott élő roma közösségeket. Az ő vezetése alatt valósította meg a Romédia Alapítvány a Buvero nevű kéthetes médiaképzési nyári egyetemet fiatal roma nők számára. Ennek keretében évente három országból húsz lány tanul filmet forgatni és újmédia-tartalmakat készíteni. A program végzettjei kapcsolatban maradnak egymással a „Roma nő vagyok” online médiakampányon keresztül. 2012-ben a Romédia szervezte a „Rekviem Auschwitzért” programsorozat budapesti eseményeit, amelyek egy koncert, egy filmfesztivál és egy művészeti kiállítás formájában emlékeztek meg a náci terror roma áldozatairól. Bársony jelenleg két egész estés dokumentumfilmen dolgozik. A 3 Brothers (Három testvér) egy német roma család történetét meséli el, amelynek tagjai elszakította egymástól a Koszovóba történő kényszer-hazatelepítés. A munka posztprodukciós fázisban tart. A HBO Europe-pal közös produkcióban készülő Jazz Way Out egy roma zeneszerző és zongorist életútját követi, aki új zenei műfajt teremtett hagyományos ritmusok és a kortárs jazz ötvözésével. Bársony doktori disszertációján dolgozik kommunikációs és viselkedéstudományokból a budapesti Corvinus Egyetemen.

Beck Zoltán

Irodalmár, Ph.D fokozatát a pécsi Irodalomtudományi Doktori Iskolában szerezte. A PTE BTK Romológia Tanszékének alapító tagja, jelenleg egyetemi adjunktusként tart kurzusokat - leginkább bölcsészeknek, vendégelőadóként vezetett kurzust Hollandiában (Hogeschool, Eindhoven, 2004) és Ausztriában (Universitat Wien, 2013, 2014).

Publikációi 1998 óta jelennek meg tk. a cigány, roma irodalom kanonizációja, a közösségi reprezentáció-önreprezentáció stratégiái, a romológia diskurzusának alakulástörténete és kritikája témakörökben. Írásai magyar, angol és cseh nyelven jelentek meg, bár  utóbbit a szerző maga nem tudja elolvasni. A Romológia címmel két éve indított folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, több tanulmánykötet szerkesztője, hazai és nemzetközi konferenciák előadója. A PTE ZEN szakmai igazgatója. Artisjus-díjas szövegíró-dalszerző, 30Y nevű zenekarával eddig hét sorlemeze jelent meg.