Bárdi Nándor: Töréspontok és törésvonalak a romániai magyar kisebbség történetében Erdélyről magyaroktól, a közös román-magyar történelemről

Időpont: 2015. december 16. 

Helyszín: Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet

Az előadás a magyar történetírásnak a romániai magyar kisebbségről kialakított konstrukcióját mutatta be. A fogalmi meghatározásokon túl (kényszerközösség, birodalmi kisebbség, nemzetkisebbség stb.), az 1918–2011 közötti időszak nagy korszakain belül, a román és a magyar nemzetépítés, a nemzetközi erőviszonyok és a kisebbségi közösség önszerveződésének négyes viszonyrendszerében a pozíciók és a stratégiák változását tekintette át. Az előadás kulcskérdése, hogy az erdélyi magyarság miként és mennyiben válik a párhuzamos nemzetépítések közé szorulva, saját intézményességgel bíró önálló politikai szereplővé, és ez miként hat a romániai etnikai rétegződésre?

Bárdi Nándor történész a bukaresti Balassi Intézetben tartott előadást töréspontok és törésvonalak a romániai magyar kisebbség történetében címmel. Bárdi Nándor volt az utolsó előadó az Erdély 150 évét feldolgozó történelmi sorozatban, amelyet a bukaresti Balassi Intézet majdnem két éven keresztül szervezett.

 

Az előadás felvételei meghallgatóak az alábbi linkeken:

http://www.bukarestiradio.ro/2016/02/18/bardi-nandor-tortenesz-eloadasa-a-romaniai-magyar-kisebbsegrol/

http://www.bukarestiradio.ro/2016/02/18/sorozatzaro-eloadas-a-bukaresti-balassi-intezetben/