Brüsszel üzen, New York üzen - Migránsok, menekültek, tehermegosztás - KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2016. szeptember 30.

Brüsszel üzen, New York üzen - Migránsok, menekültek, tehermegosztás

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 2016. szeptember 30.

 

A rendezvény korlátozott férőhelyes, ezért szigorúan előzetes regisztrációhoz kötött, amit a Kutatók Éjszakája oldalon, http://www.kutatokejszakaja.hu/2016/esemenynaptar/esemeny.php?id=3659&menu_id=4 vagy                                         kisebbsegkutato@tk.mta.hu e-mail címen lehet megtenni.

Időpont: 2016. szeptember 30. 17.00 óra

Helyszín: MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont (1014 Bp. Országház utca 30., Jakobinus terem)

Moderátor: Kováts András a Kisebbségkutató Intézet munkatársa

Beszélgetőpartnerei: Nagy Boldizsár nemzetközi jogász és Orbán Balázs a Migrációkutató Intézet igazgatója

Válságban van-e az európai menekültügyi rendszer? A globális migrációs és menekültügyi folyamatokat a szabályozás szupranacionális (nemzetek feletti) szintre emelésével, vagy a nemzetállamok szuverenitásának előtérbe helyezésével lehet-e hatékonyabban kezelni? Kiválthatja-e a jelenlegi menekültvédelmi rendszerek bővítését koncentrált nemzetközi fellépés az üldözés országában? 

Milyen irányokat jelöl ki a szeptember 19-én, az ENSZ magas szintű ülésén elfogadott nyilatkozat a menekültek és migránsok tömeges mozgásáról? És merre halad a közös európai menekültügyi rendszer reformja?

És ha már New York is és Brüsszel is üzent, mit üzenhet Magyarország? Mivel járulhatunk hozzá egy méltányosabb és hatékonyabb globális migrációs és menekültügyi rendszerhez?

Erről és sok más kérdésről fog beszélgetni Kováts András a Kisebbségkutató Intézet munkatársa vendégeivel, Nagy Boldizsár nemzetközi jogásszal és Orbán Balázzsal a Migrációkutató Intézet igazgatójával. Ha kíváncsi vagy a dolgok mélyebb összefüggéseire, ha nem elégszel meg a közbeszéd kínálta leegyszerűsítő értelmezésekkel, ha érdekel, hogy miként vitáznak felkészült tudósok szakmai érvekkel – köztünk a helyed!

 

Az eseményt élőben is közvetítjük az intézet YOUTUBE csatornáján