Máté Dezső: Romani LMBTQ kihívások és identitások

ELTE TáTK NT SzHÉK III. Emberei Jogi Konferenciáján a Szexuális kisebbségek jogai szekcióban

2016. december 7.

Sipos Alexandra, elsőéves doktorandusz az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológia Doktori Iskolájának Szociológia programjában. Előadásának címe: Szexuális állampolgárság – a négy fal között? A szexuális állampolgárság egy ellentmondásos, feszültséggel teli fogalom, amely az állampolgárt, mint a közszféra szereplőjét és a magánszférába tartozó szexualitást köti össze. Arra próbál válaszolni, hogy hol van a közszféra és a magánszféra határa, miként értelmezhetőek és alkalmazhatóak a szexuális jogok.

Sándor Bea a Magyar LMBT Szövetség - Hungarian LGBT Alliance Ügyvivői Testületének az egyik tisztségviselője. Korábban dolgozott már a Háttér Társaságnak, egyik alapítója volt a Labrisz Leszbikus Egyesületnek és koordinátora a PATENT Jogvédő Egyesület Bíróságfigyelő programjának. Előadásának címe: Emberi jogok # LMBTQI jogok. A két koncepció metszetéről fog beszélni, arról, hogy miért emberi jogok az LMBTQI emberek jogai, milyen területei vannak az egyenlőtlenségnek, és milyen tevékenységeket folytatnak ezeken a területeken.

Máté Dezső a MTA TK Kisebbségkutató Intézet Tudományos segédmunkatársa. Előadásának címe: Romani LMBTQ kihívások és identitások. A roma LMBTQ embereket, mint társadalmi csoportot, továbbra is a jelentős peremre szorítás és tabu övezi, így ez a csoport társadalmi szinten gyakorlatilag láthatatlan. Az előadás a többszörös diszkrimináció szemszögéből tárgyalja a roma LMBTQ emberek helyzetét, akik az elnyomás sajátos formáival szembesülnek a társadalomban – amit a rasszizmus, az idegengyűlölet, a homofóbia és transzfóbia egyszerre jellemez. A diskurzus a marginalizált identitások összetettségére fókuszál, és részletesen tárgyalják az elnyomás és az annak következtében megvalósuló identitásformálódás sajátos működését a roma LMBTQ emberek közösségében.