Események

Betelt! Könyvbemutató a magyarországi németek történetéről

2020. október 6. - 2020. október 6.

A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött és az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával látogatható. A rendezvényen fogadható látogatók száma elérte a maximumot, így további regisztrációt sajnos nem áll módunkban elfogadni. Felhívjuk a figyelmet, hogy a könyvbemutató iránt érdeklődők közül azok, akik nem regisztráltak, online is tudják követni az eseményt a Társadalomtudományi Kutatóközpont Youtube csatornáján: ITT.

A bemutatásra kerülő kiadványok:

Eiler Ferenc – Tóth Ágnes (szerk.): A magyarországi németek elmúlt 100 éve. Társadalomtudományi Kutatóközpont – Argumentum, Budapest, 2020.

Tóth Ágnes: Németek Magyarországon 1950 - 1970. Társadalomtudományi Kutatóközpont – Argumentum, Budapest, 2020.

Helyszín: MTA HTK K épület 0.11 (1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.)

A Musza Dagh negyvenezer napja

2020. október 20. - 2020. október 20.

Az örmény történelem legismertebb, 1915-ben kezdődő eseménysorozatának a centenárium óta tengernyi, részben magyarul is hozzáférhető (köztük magyarul íródott) szakirodalma van. Konferenciánk első két előadása ennek előzményeivel, illetve nemzetközi jogi következményeivel foglalkozik, az utolsó pedig olyan, 1988-ban kezdődő történésekkel, amelyek ugyanabból a problémakörből erednek, amelyekből az I. világháború alatti genocídium is. Ez utóbbinak előadásnak drámai aktualitást ad a konferencia megszervezése után kitört újabb karabahi háború. A harmadik előadás a magyarországi örmények történelmének egyik, szintén feldolgozatlan vonatkozását vizsgálja.        

A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött és az érvényben lévő járványügyi előírások betartásával látogatható. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2020. október 18-ig a kisebbsegkutato@tk.mta.hu címen jelezze!