Modernizációs folyamatok a multietnikus nemzetállamokban. Mentalitás-, társadalom- és művelődéstörténeti megközelítések

A TéKa –  Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Történelem Tanszékének az együttműködésével nemzetközi konferenciát szervez

 Modernizációs folyamatok a multietnikus nemzetállamokban. Mentalitás-, társadalom- és művelődéstörténeti megközelítések

címmel.

 

A kétnapos rendezvény 2015. május 19-20-án valósul meg. A konferencia első napja Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében kerül megrendezésre, a következő napon pedig a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemen folytatódik.

Tervezett szekcióvezetők: Gyáni Gábor, Szarka László

                                           Miroslav Michela, Slávka Otčenášová

A rendezvény első napjára a magyar előadókat, a második napra pedig a szlovák előadókat várjuk.

A konferencia lehetőséget biztosít fiatal kutatók számára kutatási témájuk, eredményeik bemutatására és publikálására. Elsősorban olyan hallgatók jelentkezését várjuk, akik érdekeltek a 19-20. századot érintő társadalmi változások, nemzetiségi kérdés, kisebbségtörténet témakörökben.

A konferencia hivatalos nyelve: magyar, szlovák, angol

Az előadások hossza 15 perc + 5 perc vita.

Jelentkezhetnek a 2014/2015-es akadémiai évben PhD és doktorjelölt, valamint mesterképzésben részt vevő hallgatók.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze 2015. április 19-éig a következő e-mail címen: tekatarsulas@gmail.com . A jelentkezés feltétele a felhíváshoz csatolt jelentkezési lap és egy 1500-2000 karakteres absztrakt beküldése a fent megjelölt e-mail címre.

JELENTKEZÉSI LAP  

Az absztraktnak tartalmaznia kell a szerző nevét, a szerző oktatási intézményét, az előadás pontos címét, az előadás összefoglalását és a kulcsszavakat. Az absztrakt nyelve a budapesti konferenciára jelentkezőknek magyar, a kassai konferencia esetében szlovák.

Az absztraktok szakmai elbírálásban részesülnek.  A konferenciát követően az előadásban bemutatott dolgozatokat konferenciakötetben közöljük. A dolgozatok terjedelméről, formai követelményeiről körlevélben tájékoztatjuk a résztvevőket. Minden beérkezett tanulmányt lektoráltatunk, ezért fontos, hogy a munkák megfeleljenek a tudományosság alapvető kritériumainak.