Az állampolgárság kérdése a magyar kisebbség 20-21. századi történetében: Identitás- és lojalitásformák, integrációs- és asszimilációs stratégiák

Az állampolgárság kérdése a magyar kisebbség 20-21. századi történetében 

Identitás- és lojalitásformák, integrációs- és asszimilációs stratégiák

 

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Történelem- és Politikatudományi Osztálya és a Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása 2015. december 11-én, 10:00 órától a DOSz Café nevű programsorozat keretében kerekasztal-beszélgetést szervez, amely során a környező országokban élő magyarok jelenlegi helyzetét vitatjuk meg, mindezt történeti kontextusba helyezve. A rendezvény helyszíne a Sikerstratégiák a Kárpát-medencében a PI-NET 2015. évi multidiszciplináris konferenciája (MTA Domus Ház, 1146 Budapest, Abonyi utca 10.).

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

 A. Sajti Enikő, történész, Szegedi Tudományegyetem

 Bárdi Nándor, történész, MTA Kisebbségkutató Intézet, Budapest

 Fedinec Csilla, történész, MTA Kisebbségkutató Intézet, Budapest

 Filep Tamás Gusztáv, történész, MTA Kisebbségkutató Intézet, Budapest

 Öllös László, politológus, filozófus, Fórum Kisebbségkutató Intézet, Szlovákia

A moderátor:

 Kántor Zoltán, igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet

 

A tervezett témák a következők:

A beszélgetés során három olyan időszakot járunk körül, amikor az állampolgársági kérdés az utódállamokba került kisebbségi magyarok fókuszába került: az 1918-20 utáni időszakot, a második világháborút követő éveket, majd a kelet-közép-európai rendszerváltások megvalósulása és a regionális nacionalizmus megerősödése közepette a 2010-es változásokat és azok hatásait. A beszélgetés egyik központi kérdése: A 20. és 21. században hogy használta és használja fel a politika (mind az utódállamok, mind Magyarország vonatkozásában) az állampolgárság kérdését a kisebbségek integrációs, asszimilációs stratégiáiban?