Magyarok Németországban Kutatás

Magyarok Németországban Kutatás

Az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete 2015-ben és 2016-ban a Nagy-Britanniában élő magyarok helyzetét vizsgálta.

Ezt a kutatást 2017 folyamán a Magyarok Németországban program keretében folytatjuk a Berlini Humboldt Egyetem Migráció- és Integrációkutató Intézetével (BIM https://www.bim.hu-berlin.de/) közösen.

A vizsgálat célja megismerni a Németországban élő magyarok helyzetét, a kivándorlás vagy külföldi munkavállalás sikereinek és kudarcainak okait, a német és a magyar társadalomhoz való változó viszonyukat. Arra is választ keresünk, hogy az Európai Unión belül lakó- vagy munkahelyüket változtató emberek hogyan reagálnak az Európát érintő nagy kihívásokra, közöttük a nemzetközi vándorlás különböző formáira és azok következményeire. A berlini intézettel való együttműködésünk lehetővé teszi, hogy a Németországban élő magyarok helyzetét és véleményét összehasonlítsuk az ugyanott élő lengyelekével, ezzel hozzájárulva a migráció európai és tágabb vonatkozásainak jobb megértéséhez.

És hogy miért érdemes még válaszolni? Az adatlapot hiánytalanul kitöltők között egy egyirányú vagy retúr repülőjegyet sorsolunk ki (valamely németországi város és Budapest viszonylatában).

A vizsgálat módszere online kérdőív és interjú.

Kérjük, töltsék ki kérdőívünket, amelyet a következő linken keresztül érhetnek el:

https://goo.gl/forms/oc9vEyqS1sR4eYAF3

 

 

Fáradozásukat köszönjük.

A Magyarok Németországban kutatócsoport nevében

Dr. Feischmidt Margit, kutatásvezető