2012. november - Vasile Lucaciu és a környékbeli memorandisták emlékműve Lacfalun

2012. november - Vasile Lucaciu és a környékbeli memorandisták emlékműve Lacfalun

A kép rövid címe: Vasile Lucaciu és a környékbeli memorandisták emlékműve Lacfalun

Készítő: Ilyés Zoltán

Készítés ideje: 2012. szeptember 19.

Készítés helye: Lacfalu (Șișești, Máramaros (v. Szatmár) megye, Románia)

Jogtulajdonos: Ilyés Zoltán

 

A kép leírása:

Vasile Lucaciu (1852-1922) görög katolikus lelkész, az 1895-ös Memorandum per egyik fővádlottja, 1885-ben került a Nagybányához közeli Lacfaluba. 1890-re felépíttette a római Szent Péter bazilika mintájára a környék legimpozánsabb görög katolikus kőtemplomát, amelyet a Szűzanya elszenderedése (Mária Mennybevitele) ünnepére szenteltek. A templomon található egykorú emléktábla „Pro S[ancta] Unione Omnium Romanorum” felirata alapján  azt  „Minden románok szent egyesülésének templomaként” (Biserica Sfintei Uniri a Tuturor Românilor) is emlegetik, amely egyszerre utal a vallási unióra és a románok politikai-nemzeti egyesülésének kívánalmára.

A „Leul de la Sisesti”-nek, Lacfalui Oroszlánnak titulált Lucaciu 1892-ben részt vett a magyarországi románok nemzeti sérelmeit összefoglaló Memorandum megszövegezésében. Többek között a nem magyar nemzetek létét semmibe vevő magyar politikai nemzetfogalmat, az iskolai és egyesületi magyarosítást, a románok számára kedvezőtlen választójogi gyakorlatot sérelmezték a felterjesztésben, amit egy 237 fős delegátus kíséretében vittek fel Bécsbe az uralkodóhoz, „bevádolva a magyar királyt az osztrák császárnál”. Az emlékiratot Bécsből bontatlanul továbbküldték a magyar kormánynak, ahonnan azt szintén olvasatlanul visszajuttatták a delegáció vezetőjéhez. A Memorandum kinyomtatása és széles körben történt terjesztése nyomán az államügyész izgatás vádjával perbe fogta a Memorandum megszövegezőit és terjesztésének megszervezőit. A Kolozsvárott 1894 májusában lezajlott perben Vasiel Lucaciut ötévi börtönre ítélték; egy év múlva a többi, még börtönben levő memorandistával együtt uralkodói kegyelemben részesült.

A falu központjában látható emlékmű nemcsak Vasile Lucaciunak, hanem a Lacfalváról és a szomszédos, ma Șișești községhez (comuna) tartozó településekről a románok memorandumát Bécsbe kísérő papoknak és földműveseknek is emléket állít.

Lucaciu, aki 1907 és 1910 között budapesti parlamenti képviselő is volt, 1914-ig szolgált a községben. 1922-ben bekövetkezett halála után kérésére itt temették el, éppen az 1918. december 1-jei gyulafehérvári egyesülés negyedik évfordulóján. A község egykori görög katolikus parókiaépületében és a Lucaciu által 1905-ban alapított iskolában 1968-1972 között alakítottak ki emlékmúzeumát. A Lucaciu idején épített, az 1948-ban az ortodox egyház által kisajátított templom, hosszú évek pereskedése és a két felekezet közötti huzavona után 2012-ben került vissza a görög katolikusok kezelésébe.